ISSN 1307-8593 | E-ISSN 2458-9586
7tepe Klinik Dergisi - Yeditepe J Dent: 12 (2)
Cilt: 12  Sayı: 2 - 2016
ÖZGÜN ARAŞTIRMA
1.
Dentin hassasiyet giderici ajanların tam seramik restorasyonların simantasyonuna etkisi
Effect of dentin desensitizers on cementation of full ceramic restorations
Bahadır Ersu, Özge Arifağaoğlu, Bulem Yüzügüllü, Şenay Canay
doi: 10.5505/yeditepe.2016.69188  Sayfalar 5 - 10
Amaç: Dentin hassasiyet giderici ajanlar dentin ve rezin siman arasındaki bağlantının zayıflamasına neden olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı; gluteraldehit esaslı hassasiyet giderici ajan ve verniğin, tam seramik restorasyonlar ile dentin arasında uygula- nan bir rezin simanın kesme dayanımına olumsuz etkisi olup ol- madığını incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Otuz çekilmiş insan molar dişinin okluzal yüzeyleri dentin açığa çıkana kadar aşındırılmış ve dişler (n=10);
1) Gluma (Heraeus Kulzer), 2) Copalite Varnish (Cooley & Cooley Ltd) ve 3) uygulama yapılmamış (kontrol) olacak şekilde rastge- le gruplandırılmıştır. Seçilen ajanın uygulanmasını takiben, IPS e.max Press (Ivoclar Vivadent) diskler (5 mm çapında), Panavia F (Kuraray Co. Ltd) rezin siman kullanılarak 3 kg sabit yük altında dentin yüzeyine simante edilmiştir. Tüm örnekler Evrensel test cihazı kullanılarak kesme bağlantı dayanıklılık testine tabi tutul- muştur. Verilerin istatistiksel analizi Kruskal–Wallis ve Dunn’s testi uygulanarak yapılmıştır (p<.05).
Bulgular: Kontrol grubu en yüksek ortalama kesme dayanıklılık değerlerini göstermiş olup (12.73±3.61 MPa), Gluma (8.73±4.95
MPa) ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak fark bulun- mazken; Copalite Varnish (0.88±0.25 MPa) diğer gruplara göre istatistiksel olarak daha düşük değerler göstermiştir (p<.05).
Sonuç: Bu in vitro çalışmanın sınırları dahilinde, bağlantı dayanımını düşüreceğinden, rezin siman uygulanacağı zaman, dentin üzerinde Copalite Varnish uygulanmaması tavsiye edile- bilir.
Aim: Dentin desensitizers can inhibit bonding between dentin and resin cements. The aim of this study is to examine if pre-treat- ment with a gluteraldehyde containing desensitizer and cavity varnish have a negative effect on shear bond strength of a resin cement between a full ceramic restoration and dentin.
Material and Methods: Thirty extracted human molars’ occlu- sal surfaces were ground to expose dentin; and were randomly grouped as (n=10); 1) Gluma (Heraeus Kulzer), 2) Copalite Varnish (Cooley & Cooley Ltd) and 3) no treatment (con- trol). After applying the selected agent, Panavia F (Kuraray Co. Ltd) resin cement was used to bond IPS e.max Press (Ivoclar Vivadent) discs (5 mm in diameter) to dentin sur- faces under a 3 kg static load. Specimens were submitted to shear bond strength test using a Universal testing ma- chine. Data was statistically analyzed using the Kruskal– Wallis and Dunn’s tests (p<.05). Results: While the control group showed the highest mean shear bond strength (12.73±3.61 MPa), Gluma group values (8.73±4.95 MPa) revealed statistically insig- nificant difference compared with the control group. Co- palite Varnish group (0.88±0.25 MPa) showed statistically lower values compared to both groups (p<.05).
Conclusion: Within the limitation of this in vitro study, it is not recommended to use Copalite Varnish on dentin when used with resin cement due to the decrease they cause in bond strength.

2.
İstanbul’daki dişhekimi muayenehanelerinden toplanan yeniden kullanıma hazır haldeki endodontik eğelerin mikrobiyolojik olarak incelenmesi.
Microbiological evaluation of reprocessed endodontic files collected from general dental practices in Istanbul.
Fatıma Betül Baştürk, Dilek Türkaydın, Şeyma Şentürk, Banu Can, Tanju Kadir, Mahir Günday, Hesna Sazak Öveçoğlu
doi: 10.5505/yeditepe.2016.64936  Sayfalar 11 - 16
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu ön çalışmanın amacı, İstanbul’daki dişhekimi muayenehanelerinden toplanan, çeşitli dezenfeksiyon ve sterilizasyon işlemleri uygulanıp yeniden kullanıma hazır hale getirilmiş endodontik eğeler üzerindeki mikrobiyolojik bulaşı tespit etmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: İstanbul’daki 20 dişhekimi muayenehanesine dezenfeksiyon ve sterilizasyon protokollerini öğrenebilmek için birer anket dağıtılmıştır. Yeniden kullanıma hazır haldeki endodontik eğelerin üzerindeki mikrobiyal bulaşı inceleyebilmek amacıyla, bu muayenehanelerden birer adet Hedström eğe, döner sistem eğesi ve lentülo toplanmıştır. Toplamda altmış adet eğe incelenmiştir. Mikrobiyolojik inceleme için her eğe aseptik koşullarda beyin- kalp infüzyon agarına aktarılmıştır. Veriler ki-kare testi kullanılarak istatistiksel olarak incelenmiştir.
BULGULAR: Dağıtılan 20 anketten 17 tanesi incelenmeye uygun bulunmuştur. Hiçbir dişhekimi endodontik eğeleri tek sefer kullanmamaktadır. Otoklav veya kuru sıcak hava ile sterilizasyonun yanısıra, pek çok farklı temizleme protokolü uygulanmaktadır. Elle fırçalama, kimyasala yatırma ve yıkayıcı-dezenfekte edici makina kullanımı rapor edilmiştir. En çok uygulanan dekontaminasyon yöntemi, elle temizleme sonrası otoklav kullanımıdır. İncelenen altmış adet endodontik aletin on ikisinde (%20) beyin- kalp infüzyon agarında üreme saptanmıştır. Bu aletler; altı hedström eğe, beş döner sistem eğesi ve bir lentülodur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Uygulanan dekontaminasyon yöntemleri arasında farklılıklar bulunmaktadır. Endodontik aletleri temizlemek için kullanılan yöntemler genel olarak yetersiz bulunmuştur. Sonuç olarak, enfekte bir maddenin bir hastadan diğerine bulaşma riski mevcuttur. Endodontik aletler için daha etkin ve uygulanabilir bir dekontaminasyon yöntemi geçerli olana kadar bu aletler tek kullanımlık olarak değerlendirilmelidir.
INTRODUCTION: The aim of this preliminary study was to examine the presence of microbial contamination on reprocessed endodontic instruments those were subjected to different cleaning methods prior to sterilization.
METHODS: A questionnaire was administered to 20 general dental practitioners to obtain information on the re-processing of used endodontic files. A hedström file, a rotary instrument and a lentulo spiral which had been used and reprocessed were collected from each practice. A total of sixty endodontic instruments were analysed. Each file was transferred aseptically to tubes containing brain heart infusion (BHI) broth culture medium for bacteriological analysis. Statistical analysis was carried out using chi-square test.
RESULTS: Of the twenty questionnaires distributed, seventeen were deemed usable. None of the practitioners used endodontic files as a disposable instrument. In addition to the use of an autoclave or a dry-heat sterilizer for the sterilization of instruments, various cleaning methods before sterilization, which ranged from manual brushing to chemical immersion and the use of a washer-disinfector were reported. The most frequently employed combination for decontamination was manual cleaning followed by autoclaving. Of the sixty endodontic instruments, twelve instruments (20%); six hedström files, five rotary instruments and one lentulo spiral, produced growth on BHI agar.
DISCUSSION AND CONCLUSION: There have been variations in decontamination methods reported and applied. The methods used to clean endodontic instruments appear to be generally ineffective for the complete sterility. As a result, potentially infective material could be transmitted from an infected individual to other patients. These instruments should be viewed as single-use devices, unless significantly more efficient cleaning processes can be validated for use in general dental practice.

3.
Profilaktik polisaj protokolleri ve ağız gargaralarının farklı adeziv restoratif materyallerin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisi
Effect of prophylactic polishing protocols and mouthrinses on the surface roughness of different adhesive restorative materials
Tuğba Toz Akalın, Becen Demir, Funda Öztürk Bozkurt, Harika Gözükara Bag, Safa Tuncer
doi: 10.5505/yeditepe.2016.35744  Sayfalar 17 - 24
Amaç: Bu çalışmanın amacı profilaktik polisaj protokolleri ve ağız gargaralarının genellikle sınıf V kaviteler için tercih edilen farklı adeziv restoratif materyallerin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisini incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Güçlendirilmiş geleneksel cam iyonomer, rezin modifiye cam iyonomer, akışkan composit ve nanohibrid kompozit kullanılmıştır. Her restoratif materyalden 40 örnek hazırlanmış, polisaj yapılmış ve profilometre ile başlangıç yüzey pürüzlülüğü ölçümleri elde edilmiştir. Örnekler daha sonra profilaktik polisaj protokollerine göre iki gruba ayrılmıştır: ul- trasonic temizleme; ultrasonic temizleme ve air polishing. Ra değerlerinin elde edilmesinin ardından gruplar iki alt gru-ba ayrılmış ve farklı iki ağız gargasına maruz kalmış ve Ra değer- leri elde edilmiştir. Son olarak örnekler tekrar polisajlanıp son Ra ölçümleri alınmıştır.
Bulgular: Profilaktik polisaj protokolları, özellikle air polishing, yüzey pürüzlülüğünde anlamlı derecede artışa sebep olurken (p<0.001), ağız gargaraları etkisi az olmuştur (p>0.05). Tekrar polisajlama uygulaması yüzey pürüzlülüğünü değerlerini düşürmüştür. Kompozitlerle karşılaştırıldığında test edilen cam iyonomerler daha kötü yüzey pürüzlülüğü değerleri vermiştir.
Sonuç: Bu çalışmanın sonucu profilaktik polisaj pro- tokollerinin restoratif materyallerin özellikle cam iyonomer- lerin yüzey pürüzlülüğünü artırdığını göstermiştir.
Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of prophy- lactic polishing protocols and mouth rinses on surface rough- ness of different tooth colored restoratives that were generally preferred for Class V cavities.
Materials and Methods: A reinforced conventional glass ion- omer, a resin modified glass ionomer, a flowable, and a nanohy- brid composite were used. Forty specimens for each restorative materials were fabricated and polished and baseline surface roughness (Ra) measurements were obtained by a profilometer. Then the specimens were divided into two groups according to prophylactic polishing pro-tocols: ultrasonic scaling or ultra- sonic scaling and air polishing. Following Ra measurements prophy-lactic polishing protocols groups were divided into two subgroups for two different mouth rinses im-mersion and Ra measurements were obtained afterwards. Finally the specimens were re-polished and Ra values were recorded.
Results: Prophylactic polishing protocols, especially air pol- ishing, resulted in significant increases in surface roughness (p<0.001) while mouth rinses had minimal effects (p>0.05). Re-polishing proce-dures decreased surface roughness values. Tested glass ionomers showed worse surface roughness values compared with resin composites. Conclusion: Result of this research indicated that prophylactic polishing protocols increased surface roughness values of restorative materials, especially glass ionomers.

4.
Bitirme ve Parlatma Sistemlerinin Farklı Tipteki Kompozit Rezinlerin Yüzey Pürüzlülüğüne Etkisi
Effect of Different Finishing and Polishing Systems On Surface Roughness of Different Types of Resin Composites
Duygu Tuncer, Derya Merve Halaçoğlu, Çiğdem Çelik, Neslihan Arhun
doi: 10.5505/yeditepe.2016.43531  Sayfalar 25 - 30
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu in vitro çalışmanın amacı farklı bitirme ve parlatma sistemlerinin farklı tipteki kompozit rezinlerin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisini değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada 3 farklı tipte kompozit rezin kullanılmıştır; Filtek Z250 (mikrohibrit kompozit, 3M ESPE), Filtek Z550 (nanohibrit kompozit, 3M ESPE), Aelite LS Posterior (düşük büzülmeli hibrit kompozit, Bisco). Toplam 144 adet disk şeklinde örnek hazırlandı(n=48). Örnekler, şeffaf bant altı yüzey (kontrol) ve uygulanan parlatma yöntemine göre rastgele 4 alt gruba ayrıldı(n=12) ve sırasıyla; Diamond Polish Mint (Ultradent), Soflex Disk (3M ESPE) ve OneGloss (Shofu) parlatma sistemleri uygulandı. Örneklerin yüzey pürüzlülüğü; yüzey pürüzlülük ölçüm aleti (Mitutoyo Surftest SJ-201) kullanılarak ölçüldü. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edildi (p < 0.05).
BULGULAR: Bütün gruplarda şeffaf bant altı yüzey(kontrol) en pürüzsüz olarak ölçülmüş ve materyaller arasında farklılık görülmemiştir. Filtek Z250 ve Filtek Z550 gruplarında Diamond Polish ya da Soflex disk kullanıldığında benzer pürüzlülük değerleri elde edilirken, Onegloss daha yüksek pürüzlülük değerleri göstermiştir(p<0.05). Aelite grubunda ise Soflex ile diğer yöntemlere göre daha pürüzsüz yüzey elde edilmiştir (p<0.05). Bununla birlikte, kontrol grubu dışında, Aelite’ın diğer restoratif materyallerden daha pürüzlü yüzeye sahip olduğu bulunmuştur(p<0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Kompozit rezin tipinden bağımsız olarak alüminyum oksit disk sistemi ile en az pürüzlü yüzey elde edilmiştir.
INTRODUCTION: The aim of this in vitro study was to evaluate the effects of different finishing and polishing systems on surface roughness of different types of resin composites.
METHODS: In this study, 3 types of resin composites were used; Filtek Z250 (microhybrid resin composite, 3M ESPE), Filtek Z550 (nanohybrid resin composite, 3M ESPE), Aelite LS Posterior (low-shrinkage hybrid resin composite, Bisco). A total of 144 disc shaped specimens were prepared(n=48). Specimens were randomly divided into 4 subgroups according to finishing and polishing systems and Mylar strip as control (n=12) and Diamond Polish Mint (Ultradent), Soflex Disk (3M ESPE) and OneGloss (Shofu) finishing and polishing systems used, respectively. The surface roughness values were determined with a profilometer (Mitutoyo Surftest SJ-201). Data were statistically analyzed (p < 0.05).
RESULTS: The Mylar strip produced the smoothest surface in all groups and there was no significant difference between the restorative materials. In Filtek Z250 and Filtek Z550 groups, when Diamond Polish or Soflex disk used, similar surface roughness values were measured, Onegloss exhibited higher roughness values (p<0.05). In Aelite group, Soflex produced smoother surface than the other techniques (p<0.05). Additionally, Aelite exhibited rougher surfaces than the other restorative materials except control group(p<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Aluminum oxide disks system produced the smoothest surface regardless of the resin composite used.

5.
Dentin Hassasiyet Giderici Ajanların Dentin-Adeziv Siman Bağlantısına Etkisi: İn-Vitro Çalışma
Effect of Dentın Desensitizing Agents on Dentin-Adhesive Cement Bonding: An In-Vıtro Study
Övül Kümbüloğlu, Nuray Sesli, Makbule Heval Şahan, Gözde Yerlioğlu
doi: 10.5505/yeditepe.2016.46855  Sayfalar 31 - 38
GİRİŞ ve AMAÇ: Periodental tedavi, kırık, restoratif uygulamalar, çürük gibi nedenlerle koruyucu tabakanın kalkması sonucu dentin tübülleri açığa çıkıp dişte hassasiyet oluşunca hassasiyet giderici ajanlardan yararlanılır. Çalışmamızın amacı; postoperatif diş hassasiyetini gidermek için kullanılan hassasiyet giderici ajanların, adeziv simantasyondaki bağlantıya etkisini incelemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 16 adet çürüksüz çekilmiş 3. molar dişler rastgele 8’li iki gruba ayrılmıştır. Tüm deney örnekleri eşit ölçülü kaplarda hazırlanmıştır. PMMA bazlı soğuk akril içerisine dişler yerleştirildi. Dişlerin okluzal yüzeyinde mine tabakası keskin frez ile kaldırılarak dentin tabakası açığa çıkartıldı. 1. gruptaki örneklere önce Gluma Desensitizer ve Gluma self etch bonding; sonra 4 mm çapında 3 mm yükseklikte silindir formunda SEcure adeziv siman uygulandı. 2. Gruptaki örneklere ise önce Teethmate Desensitizer ve Clearfil universal bonding; sonra 4 mm çapında 3 mm yükseklikte silindir formunda SEcure adeziv siman uygulandı. Dentin örneklere termal siklus uygulandı. Hemen ardından örneklere üniversal test cihazında makaslama testi uygulandı. SEM incelenmesi ile desteklenerek elde edilen veriler istatiksel olarak değerlendirildi.
BULGULAR: Teethmate Desensitizer hassasiyet giderici ajanının makaslama dayanımı değeri Gluma ajanına göre daha düşük bulundu. Her iki grup arasında istatistiksel fark anlamlıdır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Gluma hassasiyet giderici ajan Teethmate Desensitizer’e göre daha yüksek bağlanma değeri gösterdi. Her 2 grup içinde SEM analizinde koheziv kırıklar tespit edildi.
INTRODUCTION: Desensitizing agents are used when sensibilty occurs in a dentin tubules of the dent due to the fact that some reasons such as periodontal surgery, fracture, restorative applications, decay causes leaving of the protective layer. The aim of the study is to research the effect that link is in adhesive cementation of dentin desensitizing agent, which use to desensitizate prosperative dental.
METHODS: In this study, sixteen intact human third molar teeth were used. The teeth were randomly divided into two different groups.(n: 8) All samples were emmbeded into PMMA-based acrylic resin. The occlusal enamel tissues of teeth were removed to expose occlusal dentin. In the first group, firstly Gluma Desensitizer was applied to dentin surfaces according to manufacturer’ instruction. Gluma self etch was applied to dentin surfaces according to manifacturers’ instructions. SEcure adhesive cement applied to dentin surface by means of cylindrical tubes. In the second group, firstly Teethmate Desensitizer was applied to dentin surfaces according to manufacturer’ instruction. Clearfil universal bonding (Kuraray Medical Inc, Japan) was applied to dentin surfaces according to manifacturers’ instructions. SEcure adhesive cement applied to dentin surface by means of cylindrical tubes. Shear bond strength test were performed by using Universal Tension/Compression Testing Machine (Instron 3382, USA).
RESULTS: The shear bond strength values of Teethmate Desensitizer groups were found statistically lower than the Gluma desensitizer groups (p<0.05). There was statistically significant difference between the groups
DISCUSSION AND CONCLUSION: In this study, Gluma desensitizer shearbond strength values higher than Teethmate desensitizer. For both group, it is determined cohesive fractures in the SEM analysis.

6.
Maksiller posterior bölgede vertikal kemik yüksekliği ölçümlerinde konik-ışınlı bilgisayarlı tomografi ve panoramik radyografi yöntemlerinin karşılaştırılması
The comparison of panoramic radiographs and cone-beam computed tomography for vertical bone height in maxillary posterior area
Mustafa Özcan, Seray Keçeli, Cenk Mehmet Haytaç
doi: 10.5505/yeditepe.2016.46320  Sayfalar 39 - 46
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, üst çene posterior bölgede alveolar kemik seviyesi saptamada ve implant planlamalarında kullanılan panoramik radyografiler ile konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleme tekniklerinin vertikal kemik yüksekliği ölçümlerinin karşılaştırılmasıdır.

YÖNTEM ve GEREÇLER: Retrospektif olarak yapılan bu çalışmada 99 hastanın maksiller posterior bölgesindeki reziduel kemik yüksekliği panoromik ve KIBT ile iki ayrı araştırmacı tarafından ölçülerek karşılaştırılmıştır. Aynı zamanda her iki teknikle alınan radyograflarda sinüs septa varlığı da değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Maksiller sinüs ile alveolar kret arası vertikal kemik yüksekliği ölçümlerinde panoramik radyografi ve KIBT değerleri arasında mükemmel-iyi bir korelasyon (r=0.94) olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca KIBT’de tespit edilen septaların yaklaşık yarısı panoromik radyograflarda gözlenememiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Panoramik radyografi; posterior maksillar bölgede rutin implant uygulamaları öncesinde güvenli bir görüntüleme yöntemi olarak düşünülebilir. Bu yöntem KIBT’ye göre ucuz, hızlı, kolay ve düşük radyasyon dozuna sahiptir.

INTRODUCTION: The present study aimed to compare panoramic radiographs and cone-beam computed tomography (CBCT) regarding vertical bone height measurements in posterior maxilla.for implant treatment planing.

METHODS: Two independent clinicians measured the residual bone height on the panoromic and CBCT images of 99 patients. In addition the presence of sinus septa was evaluated in this retrospective analysis.

RESULTS: The data has shown that panoromic radiographs and CBCT technique had an excellent –good correlation (r=0.94) on the measurements of vertical bone height between maxillary sinus and alveolar bone. In addition, almost half of the septa detected on CBCT images could not be observed on panoromic radiographs.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Panoromic radiographs can be considered as a reliable imaging technique which is easier, faster cheaper and having low-dose of radiation compared to CBCT.


DERLEME
7.
Osteoporoz ve periodontal hastalık ilişkisi
The relationship betwee osteoporosis and periodontal diseases
Murat Mert, Kübra Burcu, Ece Deniz Yarımoğlu, Ebru Özkan Karaca, Ogül Leman Tunar, Hare Gürsoy
doi: 10.5505/yeditepe.2016.33042  Sayfalar 47 - 52
Osteoporoz, kemik metabolizmasındaki bir bozukluk sonucun- da kemikteki protein örgüsünün seyrelmesiyle birlikte kemik mineral yoğunluğunun azalmasıyla ortaya çıkan ve kemiklerin çok kolay kırılabilmesiyle karakterize bir hastalıktır. Hem osteo- poroz hem de periodontal hastalık kronik ve multifaktöriyeldir. Kemik yıkımıyla sonuçlanır ve lokal ve sistemik faktörler varlığın- da daha şiddetli hale gelmektedir. Bazı çalışmalar osteoporozun periodontitis gelişimine katkı- da bulunduğunu gösterirken bazı araştırmalar bu sonuçları desteklememektedir. Bu derlemenin amacı, osteoporoz ve peri- odontal hastalık arasındaki ilişkinin detaylı olarak değerlendir- ilmesidir.
Osteoporosis is a disease occurring as a result of the reduction in protein network and loss in mineral density due to a disorder in bone metabolism, characterized by easy fracture of bones. Both osteoporosis and periodontal diseases are chronic, multi- facto-rial and result in bone loss and the damage is aggravated with the presence of local and systemic factors. Whilst some studies show that osteoporosis has positive impact on the development of periodontitis, some disprove this theory. The purpose of this review article is to make a detailed overview of the relationship between osteoporosis and periodontal dis- ease.

8.
Sinus Ogmentasyonu Komplikasyonları ve Tedavi Önerileri
Complications of sinus augmentation and treatment suggestions
Ebru Özkan Karaca, Hare Gürsoy, Ogül Leman Tunar, Bahar Eren Kuru
doi: 10.5505/yeditepe.2016.03511  Sayfalar 53 - 62
Sinüs ogmentasyonu tekniği, posterior maksiller bölgenin rehabilitasyonunda en sık kullanılan tekniktir. Sinüs ogmentasyonu cerrahisi etkili ve sonucu öngörülebilir bir tedavi protokolü olarak görülse de, komplikasyonlara açık bir cerrahi yöntemdir. Komplikasyonlar cerrahi sırasında yada cerrahi işlem sonrasında ortaya çıkabildiği gibi birbirleriyle bağlantılı da oluşabilirler. Bu derlemenin amacı sinüs ogmentasyonu işlemi sırasında ve sonrasında meydana gelebilecek komplikasyonları ve komplikasyonu önlemek amacıyla operasyon öncesi ve sonrasında alınabilecek önlemleri değerlendirmektir.
Sinus augmentation is the most frequently utilized methodology for the rehabilitation of posterior maxillary region. Although sinus augmentation can be considered as an efficient and predictable methodology, it is also prone to various complications. Complications may arise during or after surgical procedures or can be inter-related. The purpose of this review is to evaluate possible complications during or after sinus augmentation as well as pre and post operative precautions for the prevention of complications.

OLGU RAPORU
9.
Sinüs Membran Perforasyonunun Trombositten Zengin Fibrin ile Tamiri: Olgu Sunumu
Repair of the Perforated Sinus Membrane with Platelet Rich Fibrin: A Case Report
Nuray Yılmaz Altıntaş, Ümmügülsüm Coşkun, Yavuz Tolga Korkmaz, Bahar Eren Kuru
doi: 10.5505/yeditepe.2016.09797  Sayfalar 63 - 68
İkinci nesil trombosit konsantresi olarak adlandırılan trombositten zengin fibrinin (TZF), yumuşak ve sert doku iyileşmesi üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle diş hekimliğinde klinik uygulamalarda kullanımı giderek artmaktadır. Kolay elde edilmesi, uygulanmasının kolay olması ve büyüme faktörlerini barındırması TZF’nin en önemli avantajları arasındadır. Bu olgu raporunda sinüs membranı elevasyonu esnasında meydana gelen sinüs membran perforasyonunun TZF ile tamiri sunulmuştur.
The platelet rich fibrin (PRF) is second-generation platelet concentrate that has been widely used in clinical applications in dentistry due to its positive effects on soft and hard tissue healing. The most important advantages of PRF are the ease of preparation and manipulation and the release of growth factors. This case report proposes the use of PRF for repairing of the perforated sinus membrane during sinus membrane elevation.

10.
Amelogenezis imperfektalı genç erişkin bireyde tedavi planlaması: Olgu sunumu
Treatment planning of a young adult patient with amelogenesis imperfecta: A case report
Gizem İnce, Hare Gürsoy, Aydan Karakaş, Bahar Eren Kuru
doi: 10.5505/yeditepe.2016.32032  Sayfalar 69 - 74
Amelogenezis imperfekta (Aİ) süt ve daimi dentisyonu etkileyen otozomal dominant veya otozomal resesif geçiş gösteren kalıtsal bir hastalıktır. Prevelansı araştırılan topluma göre değişmekle beraber 1: 700 ile 1: 14000 arasında görülmektedir. Hipoplastik, hipomatür, hipokalsifiye ve hipomatür-hipoplastik olmak üzere 4 farklı tipte sınıflandırılır. Aİ hastaları benzer ağız içi komplikasyon- lara sahiptirler. Mine defektleriyle beraber dişlerde hassasiyet, dikey boyut kaybı ve estetik şikayetlere sık rastlanır. Hastaların karmaşık estetik ve fonksiyonel gereksinimleri multidisipliner çalışmayı gerektirir. Bu olgu sunumunda 23 yaşında hipomatür Aİ teşhisi konulan bayan hastada başlangıç periodontal teda- vi sonrasında üst çenede kuron boyu uzatma işlemini takiben tüm dişlerde tam seramik restorasyonlar yapıldı. Süreç boyunca hastada protetik sebeplerden ötürü endodontik tedavi ihtiyacı olmadı. Tedavilerin bitiminden sonra hasta 4 aylık aralıklarla id- ame programına alındı ve 12. ay kontrolünde herhangi bir prob- lem saptanmadı. Hasta hala klinik takibimiz altında olup, artan çiğneme fonksiyonu ve restorasyonlarının estetik görüntüsün- den oldukça memnundur.
Amelogenesis İmperfecta (AI) is a hereditary disorder that af- fects primary and permanent teeth enamel and can be both autosomal dominant or autosomal recessive. The prevalence varies from 1: 700 to 1: 14000 according to the populations stud- ied. AI may be subdivided as hypoplastic, hypomature, hypocal- cified and hypomature- hypoplastic. Regardless of the type, all AI patients have similar intra-oral complications such as sensitiv- ity due to the enamel defects, loss of vertical dimension and es- thetic problems. Complex esthetic and functional requirements of the patients make multidiciplinary approach obligatory. In this case presentation, 23 year-old female patient with hypomature AI was treated with full mouth ceramic restorations after crown lengthening of the upper jaw. No endodontic treatment was necessary for prosthetic purposes. At the end of the treatment, patient was recalled to maintenance program every 4 months and at 12-month follow up, no problem was detected. She is still under our clinical follow-up and pleased with both esthetic and function.

11.
Odontojenik Miksoma Operasyonu Sonrası Oluşan Patolojik Fraktürün Tedavisi: Olgu Sunumu
Treatment of Pathological Fracture Following Odontogenic Myxoma Operation: A Case Report
Şeyma Alla, Erol Cansız, Sabri Cemil İşler, Mehmet Ali Erdem
doi: 10.5505/yeditepe.2016.29392  Sayfalar 75 - 80
Odontojen miksomalar, mezenşimal hücrelerden köken alan nadir görülen iyi huylu fakat lokal agresif tümörlerdir. Bu tümörlerin cerrahi tedavisi basit küretaj ve periferal ostektomiden segmental, marjinal veya radikal rezeksiyona kadar değişiklik gösterebilir. Bu çalışmada odontojenik miksoma nedeniyle marjinal rezeksiyon uygulanan hastada operasyon sonrası gelişen patolojik fraktürün rekonstrüksiyon plağı ile tedavi edildiği 27 yaşındaki erkek hasta sunulmuştur.
Odontogenic myxomas are rare benign but locally aggressive tumors originating from mesenchymal cells. Surgical management of these tumors can vary from simple curettage and peripheral ostectomy to segmental, marginal or radical resection. We present a case of treatment of mandibular pathological fracture with reconstruction plate after marginal resection of odontogenic myxoma in a 27-year-old male patient.

LookUs & Online Makale