7tepe Klinik Dergisi Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin bilimsel yayın organıdır. Derginin yazım dili Türkçe’dir. Dergi yılda üç kez Eylül, Ocak, Nisan aylarında yayımlanır. Dergide özgün araştırmalar, olgu raporları ve derlemeler yayımlanır. Gerek duyulduğunda belirli bir konunun ele alındığı özel sayı da yayımlanabilir.
Tüm yazılar önce editör ve yardımcı editörler tarafından ön değerlendirmeye alınır; daha sonra değerlendirilmesi için derginin bilimsel danışma kurulu üyelerine gönderilir. Yayımlanmak üzere dergiye iletilen tüm makalelerde hakem değerlendirmesi ve düzeltmeye başvurulur; gerektiğinde, yazarlardan bazı soruları yanıtlaması ve eksikleri tamamlaması istenebilir. Dergide yayımlanmasına karar verilen yazılar, tüm bilgilerin doğruluğu için ayrıntılı kontrol ve denetimden geçirilir; yayım öncesi şekline getirilerek yazarların kontrolüne ve onayına sunulur.
Yayımlanmak üzere gönderilen makaleler en az 2 hakem tarafından değerlendirilir. İki hakemin görüşlerinin farklı olması durumunda editör veya 3. bir hakemin görüşü alınarak karar verilir. Hakem değerlendirme sonuçları editör tarafından incelenerek yazara makale ile ilgili karar bildirilir. Yazıları değerlendiren hakemlerin adları yazarlara bildirilmez. Hakemler de yazarların adlarını göremez. Yeterli görülmeyen yazıların hakem önerileri doğrultusunda geliştirilmesi genel esastır.
Amaçlanan düzeye varamayan yazılar, bilimsel açıdan yeterli görülmeyen çalışmalar gerekçesi açıklanmadan editör tarafından reddedilebilir.
7tepe Klinik dergisinde (Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi) yayımlanmak üzere hazırlanan makaleler “https://jag.journalagent.com/yeditepe/” adresine online olarak yüklenmelidir.
Bu dergide yayımlanmak için gönderilen makaleler, daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması şartı ile kabul edilir.
Gönderilen makaleler, benzerlik programlarında (Ithenticate, Turnitin vb.) taranmalıdır. Makalelerin benzerlik oranı en fazla %25 olmalıdır. Sorumlu yazar benzerlik oranlarını gösteren raporu sisteme yüklemelidir.
ETİK SORUMLULUK
YAYIN HAKKI
Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bilimsel yayın organı olan 7tepe Klinik dergisinde yayımlanan yazıların telif hakkı Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne aittir, başka yerde yayımlanamaz. Dergi, editörden yazılı izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kısmen veya tamamen kopya edilemez, fotokopi, teksir, baskı ve diğer yollarla çoğaltılamaz. Yayımlanan makale ve reklamlardaki fikir, görüş ve sonuçlar yazar(lar)a veya firmaya ait olup, Yayın Kurulunun düşüncelerini yansıtmaz. Makalesini yayınlanmak üzere gönderen yazarlar YAYIN HAKKI DEVİR FORMU’nu doldurmalı ve yüklemelidir.
BAŞVURU MEKTUBU
Bu mektupta yazının tüm yazarlar tarafından okunduğu, onaylandığı ve orijinal bir çalışma ürünü olduğu ifade edilmeli ve yazar isimlerinin yanında imzaları bulunmalıdır. Yazarların makaleye yaptığı katkı YAZAR KATKI FORMU’na yazılarak belirtilmeli, form sisteme diğer formlar ile birlikte yüklenmelidir. Herhangi bir yazar, kurum ya da kuruluş ile çıkar çatışması olmadığı belirtilmeli ve bunun için “International College of Medical Journal Editors Form for the Disclosure of Conflict of Interest”e göre hazırlanmış olan “ÇIKAR ÇATIŞMASI BEYAN FORMU” doldurulmalı ve yüklenmelidir.
YAZAR KATKI FORMU, ÇIKAR ÇATIŞMASI BEYAN FORMU ve YAYIN HAKKI DEVIR FORMU’na ulaşmak için aşağıdaki linki tıklayınız
https://yeditepedentaljournal.org/assets/docs/ydj-formlar.pdf
BİLİMSEL MAKALE ÇEŞİTLERİ
ÖZGÜN ARAŞTIRMA
Klinik, laboratuvar, epidemiyolojik ve her türlü deneysel çalışmalar yayımlanabilir. Araştırma makaleleri aşağıdaki bölümlerden oluşmalıdır:
DERLEME
Diş hekimliği alanındaki güncel konulardan oluşan derlemeler doğrudan ya da davet edilen yazarlar tarafından yazılabilir. Derleme makaleleri aşağıdaki bölümlerden oluşmalıdır:
OLGU RAPORU
Diş hekimliği alanında nadir görülen, tanı ve tedavisinde yenilik ve farklılıklar gösteren, tedavisi tamamlanmış ve takibi yapılmış olgulara yer verilir. Olgu sunumları aşağıdaki bölümlerden oluşmalıdır:
YAZIM KURALLARI
Özgün araştırma ve derlemeler 15, olgu raporları 5 sayfayı (özet, referanslar, tablo ve şekiller hariç) geçmemelidir. Gerektiğinde hakem değerlendirmesi öncesi yazar(lar)dan metinde kısaltma ve düzeltmeler istenebilir. Tüm yazılı metinler 12 punto büyüklükte “Times New Roman” yazı karakterinde iki satır aralıklı olarak yazılmalıdır. Sayfada her iki tarafta 2,5 cm boşluk bırakılmalı ve ana metindeki sayfalar numaralandırılmalıdır. Sayfa numaraları sayfanın sağ alt köşesinde yer almalı ve kapak sayfasına numara yazılmamalıdır. Makale içindeki başlıklar büyük harfle yazılmalıdır. (örn. GEREÇ VE YÖNTEM, SONUÇLAR)
KAPAK SAYFASI: Bu sayfada makalenin Türkçe ve İngilizce başlığı, yazar(lar)ın akademik unvan(lar)ı ve ad(lar)ı, görev(ler)i ve kurum(lar)ı belirtilmelidir. Yazışmaların yapılacağı yazarın adres, telefon ve faks numarası ve e-mail adresi de bu sayfada yer almalıdır. Makale daha önce poster veya sözlü bildiri olarak sunulmuş ise bildiri tarih ve yeri de belirtilmelidir. Başlık sayfasına beş sözcüğü geçmeyecek şekilde kısa bir başlık (running title) da yazılmalıdır. Kapak sayfası iki adet hazırlanmalı, birincisinde (yazar isimleri bulunan kapak sayfası) yazar isimleri ve bilgileri belirtilirken, ikincisinde (yazar isimleri bulunmayan kapak sayfası) sadece makalenin türkçe ve ingilizce başlıklarına yer verilmelidir.
Örnek kapak sayfası için tıklayınız.
Metin içerisinde yer alan yazar ve kurum adları silinmelidir.
Metin içerisinde ilaç, materyal veya yazılım programı vb. markalı ticari ürünlerde söz edilecek ise, ürünün adı patent sembolü ile birlikte yer almalı; üretici firmanın adı, firmanın bulunduğu şehir ve ülkesi gibi bilgiler parantez içinde belirtilmelidir.
ÖZET: Ayrı bir sayfada hazırlanmalı, 250 sözcükten fazla olmamalıdır. Kaynak, şekil veya tablo numarası içermemelidir. Gerekmedikçe kısaltmalar kullanılmamalıdır. Özetin altına en az üç en fazla beş adet anahtar kelime yazılmalıdır, anahtar kelimeler marka isimleri hariç tamamen küçük harfle yazılmalı ve sözcükler birbirinden virgül ile ayrılmalıdır. Anahtar kelimeler ‘Tıbbi Konu Başlıklarına (MESH)’ uygun olmalıdır.
ABSTRACT: Özetin İngilizcesi yazılmalı, 250 sözcükten fazla olmamalıdır. Özetin altına en az üç en fazla beş adet anahtar kelime yazılmalıdır. Anahtar kelimelerin yazımında yukarıdaki kurallara uyulmalıdır.
ÖZGÜN ARAŞTIRMA BÖLÜMLERİ:
ÖZET VE ABSTRACT
GİRİŞ: Bu bölümde araştırmanın neden yapıldığı sorularına yanıt verilmeli, konu ile ilgili geçmiş literatür değerlendirilmelidir.
GEREÇ VE YÖNTEM: Bu bölümde çalışmada kullanılan gereçler, cihazlar, örneklem vb tanımlanmalı ve uygulanan yöntem detaylı biçimde anlatılmalıdır.
BULGULAR: Bu bölümde, elde edilen bulgular açık ve kısa bir şekilde sunulmalıdır. Bu amaçla tablolar, grafikler, şekiller ve resimler kullanılabilir.
TARTIŞMA: Bu bölümde, giriş bölümünün tekrarı yapılmadan, araştırmanın konusu, yöntemi ve bulguları geçmiş araştırmalar ışığında tartışılmalı, bulguların önemi belirtilmelidir.
SONUÇ(LAR): Bu bölümde araştırmanın sonuçları verilmelidir.
TEŞEKKÜR: Gerekli görüldüğü durumlarda çalışmaya katkıda bulunan kişi ve/veya kurumların adları ile birlikte yazılır.
KAYNAKLAR: Kurallar aşağıda belirtildiği gibidir.
DERLEME BÖLÜMLERİ:
ÖZET VE ABSTRACT
GİRİŞ: Derlemenin konusu tanımlanmalı ve asıl metinde yer alacak olan kapsamı kısaca açıklanmalıdır.
METİN: Derlemede alınan konu, alt başlıklar kullanılarak sistematik bir düzen ve kronolojik akış içerisinde anlatılmalıdır.
SONUÇLAR: Derlemeden elde edilen bilgiler ve çıkarılan sonuçlar yazarın görüşleri eşliğinde kaynak verilmeden özetlenmelidir.
KAYNAKLAR: Kurallar aşağıda belirtildiği gibidir.
OLGU RAPORU BÖLÜMLERİ:
ÖZET VE ABSTRACT
GİRİŞ: Olgu raporunda sunulacak olan sendrom, hastalık, travmatik yaralanma vb durumun kısa bir açıklaması veya tanımlaması yapılmalıdır. Konu ile ilgili geçmiş literatüre yer verilmelidir.
OLGU RAPORU: Rapor edilen olgunun özellikleri, bulguları, uygulanan tedavi yöntemi ve takip süresi ile takipte elde edilen bulgular yazılmalıdır.
TARTIŞMA: Olgunun tanı, tedavi ve takibinde izlenen yöntem ve bulgular geçmiş literatür ışığında tartışılmalıdır
SONUÇLAR: Rapor edilecek olan olgunun önemine ilişkin yorumlar ve öneriler yazılmalıdır.
KAYNAKLAR: Kurallar aşağıda belirtildiği gibidir.
KAYNAKLAR:
Kaynak sayısı her makale için 50 ile sınırlandırılmalıdır. Kaynaklar makalede geçiş sırasına göre numaralandırılmalı ve metin içerisinde aldığı numaraya göre kaynak listesinde gösterilmelidir. Kaynak listesi ayrı bir sayfada yer almalıdır. Metin içerisinde kaynak numarası üst simge olarak verilmelidir (Örnek: “.....olmalıdır.1 veya ...John ve ark.1”)
Kaynak yazar ad sayısı beş veya daha az ise tüm adlar yazılmalı, fakat beşten fazla ise ilk beş yazarın adı yazıldıktan sonra “ve ark.” ya da “et al.” kısaltması kullanılmalıdır.
Kaynak bildirme “Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals” (http://www.icmje.org) adlı kılavuzun en son güncellenmiş şekline uymalıdır.
Dergiler: Yazar ad(lar)ı, makale adı, dergi adı (“lndexMedicus” ta verilen listeye göre kısaltılmalıdır), yılı, cilt numarası, ilk ve son sayfa numarası yazılmalıdır.
Makalenin DOI numarası varsa en sona eklenmelidir.
Örn: Shannon KR, Nanda RS. Changes in the curve of Spee with treatment and at 2 years posttreatment. Am J Orthod Dentofacial Orthop 2004; 125: 589-596.
doi: 10.1016/j.ajodo.2003.09.027.
Kitaplar: Bölümün yazarlarının ad(lar)ı, kitabın adı, kaçıncı baskı olduğu, yayımlandığı yer, yayınevi, yıl yazılmalıdır.
Ör: Graber TM, Rakosi T, Petrovic AG. Dentofacial orthopedics with functional appliances. 2nd ed., St. Louis, Mosby; 1997.
Kitap bölümü: İlgili bölüm yazar ad(lar)ı, ilgili bölüm adı, editör(ler), kitabın adı, yayımlandığı yer, yayınevi, yıl, ilk ve son sayfa numarası yazılmalıdır.
Ör: Marsh PD, Nyvad B. The oral microflora and biofilms on teeth. In: Fejerskov O, Kidd E, editors. Dental caries the disease and its clinical management. 2nd ed. Blackwell Munksgaard; 2004. p. 29-48.
TABLOLAR: Makale içindeki geçiş sıralarına göre arabik rakam ile numaralandırılmalıdır. Metin içerisinde de yerleri belirtilmelidir. Tüm tablolar, kaynaklar listesinden sonra ve şekillerden önce eklenmelidir. Her tablo ayrı bir sayfaya hazırlanmalı, her biri ayrı bir başlık taşımalıdır. Tablo başlığı tablonun üstünde yer almalı ve tablonun içeriğini açıklamalıdır. Tabloların her birinin kendi numarası olmalı ve metinde bahsedildikleri sıraya göre numaralandırılmalıdır (Tablo 1., Tablo 2, vb.).
Tablolar açıklayıcı olmalı ve metni tamamlamalı, tekrarlamamalıdır. Sütunlar içinde, ondalık noktaların düz bir çizgide izlenebileceği şekilde veriler hizalanmalıdır. Tam sayıdan sonraki yerleri işaretlemek için virgül kullanılmalıdır (örneğin, 3.5 yerine 3,5). Tablonun içinde yer alan kısaltmalar, semboller ve kullanılan istatistik testi tablonun altında yer alan boş bir satıra yazılmalıdır. Bir tablo (veya içindeki herhangi bir veri) daha önce yayınlanmışsa, tablonun başlığında orijinal kaynağın numarası yazılmalıdır. Gerekirse, yazardan/yayıncıdan yeniden basım izni alınmalıdır. Tablolar Microsoft Word programında hazırlanarak gönderilmelidir.
Örnek tablo formatı için tıklayınız.
KISALTMALAR: Kısaltmaya gerek duyulan kelime/kelimelerin metinde ilk geçtiği yerde parantez içinde verilmeli ve tüm metin boyunca aynı kısaltma kullanılmalıdır. Başlıklarda ve özette gerekmedikçe kısaltma kullanılmamalıdır.
RESİM VE ŞEKİL ALT YAZILARI: Resim ve şekiller jpeg ya da tiff formatında, piksel boyutu yaklaşık 500×400 ve 300 dpi çözünürlükte kaydedilmeli ve sistemde ayrı dosya olarak yüklenmelidir. Histolojik kesit fotoğraflarında büyütme ve boyama tekniği belirtilmelidir.
Resim ve şekiller metinde geçiş sırasına göre numaralandırılmalıdır. Metin içerisinde de yerleri belirtilmelidir. Resim ve şekil alt yazıları makalenin sonunda ayrı bir sayfada verilmelidir. Resim ve şekil altyazıları kısa olmalı, metni tekrar etmemeli ve açıklayıcı olmalıdır. Resim veya şekillerde kullanılan sayı, sembol ve harflerin anlamı açık bir şekilde belirtilmelidir. Ör: “Resim 1. Hastaların dağılımı.” “Şekil 1. Hastaların dağılımı.” “Grafik 1. Hastaların dağılımı.” gibi.
Bir makalede toplam şekil ve tablo sayısının 6 adetten fazla olmamasına özen gösterilmelidir.
YAZARLAR İÇİN SON KONTROL LİSTESİ:
Makalenizi 7tepe Klinik dergisine göndermeden önce lütfen bu bölümdeki maddelerle karşılaştırarak eksik olmadığından emin olunuz.
|
} |
Bu üç form aynı link üzerinde yer almaktadır, sisteme birlikte yüklenmelidir |
İLETİŞİM
Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 7tepe Klinik Dergisi Yayın Kurulu Başkanlığı
Adres: Bağdat Cad. No:238 34728 Göztepe/Kadıköy/İstanbul/Türkiye
Tel: +90 216 363 60 44 – +90 216 468 08 00 / 444 9 347
E-posta: [email protected]