ISSN 1307-8593 | E-ISSN 2458-9586
Sürekli dişlerin kök kanal anatomi ve morfolojilerinin KIBT görüntülerinde retrospektif olarak incelenmesi [Yeditepe J Dent]
Yeditepe J Dent. 2022; 18(1): 23-30 | DOI: 10.5505/yeditepe.2022.43043

Sürekli dişlerin kök kanal anatomi ve morfolojilerinin KIBT görüntülerinde retrospektif olarak incelenmesi

İrem Eren1, Bade Sonat2
1T.C. Sağlık Bakanlığı, Mamak Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Ankara
2Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Endodonti A.D. Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Başarılı bir kanal tedavisi için öncelikle yeterli kök kanal morfolojisi bilgisine sahip olmak gerekmektedir. Kök kanal morfolojisi tespiti için pek çok yöntem kullanılabilmektedir. Günümüzde Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT), kök kanal anatomi ve morfolojisinin incelenmesinde iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı; üst ve alt çene sürekli dişlerde kök sayısı, her dişte bulunan kanal sayısı, kanal konfigürasyonu, kanal anatomilerinin sağ ve sol çenelerdeki korelasyonu ve kanal varyasyonlarının cinsiyet ile olan ilişkisinin incelenmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Retrospektif olarak 18 yaş üstü 100 kadın 100 erkek hastadan daha önceden çeşitli nedenlerle (gömülü 20 yaş dişi, implant planlaması v.b.) alınmış olan KIBT kesit görüntüleri kullanılarak santral, lateral, kanin, premolar ve molar diş grupları incelenmiştir.
BULGULAR: Üst çene dişlerde genel olarak en sık Tip 1 ve Tip 4 kanal konfigürasyonuna rastlanırken, alt çenede ise Tip 1, Tip 2 ve Tip 4 kanal konfigürasyonu tespit edilmiştir. Sağ ve sol çeneler kök sayısı, kanal sayısı ve kanal konfigürasyonu açısından karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunamamıştır. Aynı şekilde kadın ve erkek cinsiyetleri kök sayısı, kanal sayısı ve kanal konfigürasyonu açısından karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunamamıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda elde edilen sonuçlar farklı toplumlar üzerinde ve farklı yöntemler kullanılarak yapılan çalışmalarla benzerlik göstermektedir. Tüm bu sonuçlar değerlendirildiğinde KIBT’ın kök kanal anatomi ve morfolojisini incelemede karşımıza iyi bir seçenek olarak çıktığı söylenebilir.

Anahtar Kelimeler: Kanal konfigürasyonu, kök kanal sayısı, Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi.

Retrospective investigation of root canal anatomy and morphology of permanent teeth on CBCT images

İrem Eren1, Bade Sonat2
1Turkiye Republic Ministry of Health, Mamak Oral and Dental Health Care Center
2Ankara University, Faculty Of Dentistry, Endodontics Dept.

INTRODUCTION: Adequate root canal morphology knowledge is required for successful canal treatment. Many methods can be used for the detection of root canal morphology. Today, Cone Beam Computed Tomography (CBCT) is a good option for the examination of root canal anatomy and morphology. The purpose of this study is to evaluate the number of roots in each tooth, root canal number, canal configuration, correlation of canal anatomy in the right and left jaws, and the relationship between canal variations and gender.
METHODS: Central, lateral, canine, premolar and molar tooth groups were evaluated by using CBCT cross-sectional images taken retrospectively from 100 female and 100 male patients over the age of 18 for various reasons (embedded 20 age females, implant planning, etc.).
RESULTS: While Type 1 and Type 4 canal configurations were found the most common in the maxillary teeth; Type 1, Type 2 and Type 4 canal configurations were detected more common in the mandible. No significant difference was found when the right and left jaws were compared in terms of root number, canal number and canal configuration. Likewise, there is no significant difference between male and female genders in terms of root number, number of canals and canal configuration.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The results obtained in our study are similar to the studies conducted on different populations and using different methods. When all these results are evaluated, it can be said that CBCT is a good option for analyzing the root canal anatomy and morphology.

Keywords: Canal configuration, root and canal numbers, Cone Beam Computed Tomography.

İrem Eren, Bade Sonat. Retrospective investigation of root canal anatomy and morphology of permanent teeth on CBCT images. Yeditepe J Dent. 2022; 18(1): 23-30

Sorumlu Yazar: İrem Eren, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale