ISSN 1307-8593 | E-ISSN 2458-9586
Mandibula Yerleşimli Osteosarkomanın Tanısal Yaklaşımı: Olgu Sunumu [Yeditepe J Dent]
Yeditepe J Dent. 2024; 20(3): 56-60 | DOI: 10.5505/yeditepe.2024.33154

Mandibula Yerleşimli Osteosarkomanın Tanısal Yaklaşımı: Olgu Sunumu

Alican Kuran1, Aytaç Üzel1, Umut Seki1, Abdüssamed Geyik2, Gözde Çakırsoy Çakar3, Enver Alper Sinanoglu1
1Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı, Kocaeli
2Sakarya Ağız Diş Sağlığı Hastanesi, Sakarya
3Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği, Sakarya

Osteosarkoma, kemiğin en sık rastlanan mezenkimal kökenli primer malign tümörü olup osteoid üretimi ile karakterizedir. Uzun ve yassı kemiklerde daha sık görülür. Çene kemiklerinde görülen tipi primer konvansiyonel osteosarkomanın bir varyantı olarak kabul edilmektedir. Çenelerde görülen tip için yapılan bu ayrımın sebebi klinik, tedavi yaklaşımı ve hastalık seyri açısından iki tutulum arasında farklılıklar olmasıdır. Çenelerde görülen osteosarkoma, tüm osteosarkoma olgularının %5-13’ünü oluşturur ve daha ileri yaşlarda görülmesi (3-4. dekatlar), daha az metastaz yapma eğilimi ve daha iyi 5 yıllık hayatta kalma oranı ile geleneksel osteosarkomadan ayrılır. Osteosarkoma, mandibulada en sık korpus bölgesinde, maksillada ise alveolar kemiğin posteriorunda ve maksiller sinüste rapor edilmiştir. Osteosarkomanın radyolojik görüntüsü kemikte yıkım yapan osteolitik, kemik yapımının arttığı osteojenik veya bu iki yapının karışımı şeklinde değişkendir. Olgumuzda 50 yaşında kadın hasta sol alt çenede ani gelişen ağrısız şişlik ve sol alt dudakta parestezi şikayetiyle kliniğimize başvurmuştur. Lezyonun kesin tanısı ve histopatolojik değerlendirmesi için ilgili bölgeden insizyonel biyopsi alınmıştır. Bu olgu sunumunda, mandibulada görülen osteoblastik tip osteosarkomanın tanı süreci sunulacaktır.

Anahtar Kelimeler: Osteosarkoma, tanısal yaklaşım, parestezi.

Diagnostic Approach to Osteosarcoma of the Mandible: Case Report

Alican Kuran1, Aytaç Üzel1, Umut Seki1, Abdüssamed Geyik2, Gözde Çakırsoy Çakar3, Enver Alper Sinanoglu1
1Department of Oral and Maxillofacial Radiology, Kocaeli University Faculty of Dentistry, Kocaeli, Turkey
2Sakarya Oral and Dental Health Hospital, Sakarya
3Sakarya Training and Research Hospital, Department of Pathology, Sakarya

Osteosarcoma is the most common mesenchymal primary malignant tumor of bone and is characterized by osteoid production. It occurs more frequently in long and flat bones. The type seen in the jaw bones is accepted as a variant of primary conventional osteosarcoma. This distinction is made for the type that affects the jaws because the clinical characteristics, therapeutic strategy, and prognosis of the two involvements differ. In comparison to regular osteosarcoma, jaw osteosarcoma occurs at an older age (3–4 decades), has less of a tendency to spread, and has a better 5-year survival rate. It accounts for 5–13% of all instances of osteosarcoma. Osteosarcoma has been reported most frequently in the corpus region of the mandible, and posterior to the alveolar bone and maxillary sinus in the maxilla. Osteosarcoma can have a variety of radiological characteristics, including osteolytic bone destruction, enhanced bone growth, or a combination of these two structures. For the accurate diagnosis and histological analysis of the lesion, an incisional biopsy was performed on the relevant area. The diagnosis of osteoblastic type osteosarcoma in the mandible will be discussed in this case report.

Keywords: Osteosarcoma, diagnostic approach, paresthesia.

Alican Kuran, Aytaç Üzel, Umut Seki, Abdüssamed Geyik, Gözde Çakırsoy Çakar, Enver Alper Sinanoglu. Diagnostic Approach to Osteosarcoma of the Mandible: Case Report. Yeditepe J Dent. 2024; 20(3): 56-60

Sorumlu Yazar: Alican Kuran, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale