ISSN 1307-8593 | E-ISSN 2458-9586
Zirkonya ile Güçlendirilmiş Lityum Silikat Cam Seramikler [Yeditepe J Dent]
Yeditepe J Dent. 2025; 21(1): 36-41 | DOI: 10.5505/yeditepe.2025.32815

Zirkonya ile Güçlendirilmiş Lityum Silikat Cam Seramikler

Mazhar Ünsal, Gökhan Akgüngör
İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı, İstanbul

Özellikle 21. yüzyıl ile beraber dental materyaller ve kullanım alanlarında yaşanan teknolojik gelişimin ivmelenerek artması ve hastaların artan estetik beklentileri ile birlikte tam seramik restorasyonların kullanımında büyük bir yükseliş gözlemlenmektedir. Hasta ve hekimin bu materyallerden estetik açıdan tatmin edici sonuçlar beklemesine rağmen, kliniklerde ‘kullanım bakımından’ geçtiğimiz yıllarda tam manasıyla bir üstünlük elde edememesinin sebebi ise bu materyallerin kırılgan bir yapıya sahip olmalarıdır. Piyasada fazlasıyla kullanılan lityum disilikat içerikli cam seramik materyaller ön bölge restorasyonlarda sıkça tercih edilmekte ve ağız içi dijital tarayıcı ve bilgisayar destekli tasarım ve üretim işlemleri sayesinde hekimlere ve hastalara iyi bir tedavi seçeneği sunmaktadır. Diğer yandan zirkonya içerikli restorasyonlar da üstün mekanik dayanım ve konvansiyonel restorasyonlara göre görece daha estetik bir seçenek olmasından dolayı bir süredir fazlaca tercih edilen tedavi yöntemlerindendir. Bu sebepten ötürü son yıllarda geliştirilen zirkonya ile güçlendirilmiş lityum silikat cam seramikler, lityum disilikat ve zirkonya içerikli materyallerin üstün özelliklerini bünyesinde toplayarak hem hasta beklentisini karşılamak hem de daha dayanıklı bir restorasyon üretmek açısından tercih edilebilir bir seçenek olmuştur. Klinik kullanımları ise gözle görülür biçimde artmaya başlamıştır. Bu derlemede zirkonya ile güçlendirilmiş lityum silikat cam seramik materyalinin üretim biçimi, klinik kullanım alanları ve maddesel içerikleri bakımından anlatılması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Zirkonya ile güçlendirilmiş cam seramikler, dental materyaller, cam seramikler, lityum silikat cam seramikler

Zirconia Reinforced Lithium Silicate Glass Ceramics

Mazhar Ünsal, Gökhan Akgüngör
Department of Prosthodontics, Istanbul University, Istanbul, Turkey

With the advancements in technology, especially after the 2000s, there has been a significant rise in the use of all-ceramic restorations due to the growing aesthetic expectations of patients. Although these materials provide satisfactory aesthetic results for both patients and dentists, their usage has not gained a clear advantage in terms of "ease of use" in dental clinics in recent years, mainly due to their fragile nature. Lithium disilicate-containing glass-ceramic materials, which are widely used in the market, are frequently preferred in anterior restorations and offer a good treatment option to clinicians and patients thanks to intra-oral digital scanners and computer-aided design and production processes. On the other hand, zirconia restorations have been among the most preferred treatment methods for a while, due to their superior mechanical strength and being a relatively more aesthetic option than conventional restorations. For this reason, zirconia-reinforced lithium silicate glass ceramics, which have been developed in recent years, have begun to increase their clinical use as a highly preferable option for dentists in terms of both meeting patient expectations and producing a more durable restoration by incorporating the superior properties of lithium disilicate and zirconia-containing materials. Therefore, zirconia-reinforced lithium silicate glass ceramics have started to gain significant popularity as a preferred option for clinicians in order to meet patient expectations and produce more durable restorations. This review aims to discuss the production methods, clinical applications, and material composition of lithium silicate glass ceramics reinforced by zirconia.

Keywords: Zirconia reinforced glass ceramics, dental materials, glass ceramics, lithium silicate glass ceramics

Sorumlu Yazar: Mazhar Ünsal, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Kopyalandı!
ATIF KOPYALA
LookUs & Online Makale