GİRİŞ ve AMAÇ: Bu retrospektif çalışmanın amacı non-sendromik bireylerde görülen süpernümere dişlerin (SD) radyolojik özelliklerini konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile üç boyutlu olarak değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı’na 2018-2023 tarihleri arasında başvuran ve çeşitli nedenlerde KIBT görüntüsü alınan 13.030 hasta tarandı. Bu görüntülerde SD tespit edilerek sayı, lokasyon, morfoloji, oryantasyon, inklinasyon ve erüpsiyon durumuna göre değerlendirildi. SD morfolojisi ile lokasyon ve sürme durumu arasındaki ilişki incelendi. p değerinin 0,05’ten küçük olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
BULGULAR: Yaşları 7-71 arasında değişen, 127 erkek (%58,5) ve 90 kadın (%41,5) olmak üzere 217 hastada toplamda 400 SD tespit edildi. SD’lerin büyük kısmı tek sayıda (%57), mandibula premolar bölgede (%29,4), suplemental morfolojide (%71,8), gömülü (%89,8), vertikal oryantasyonlu (%52,8) ve normal inklinasyonlu (%38,8) olarak gözlendi. Morfoloji ile lokasyon arasında anlamlı bir ilişki bulundu (p<0,001). Ancak morfoloji ile sürme durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamadı (p=0,446).
TARTIŞMA ve SONUÇ: SD’lerin KIBT ile detaylı ve kapsamlı olarak değerlendirilmesi, tedavi kararı ve planlaması açısından hekimlere oldukça yardımcı ve yol gösterici olabilir. SD’lerin özellikleriyle ilgili çalışmalardaki yaş aralığı, grup büyüklüğü, etnik köken, radyolojik görüntüleme yöntemleri ve SD sınıflamalarındaki farklılıklar değişken sonuçlara neden olabilir.
INTRODUCTION: The aim of this retrospective study is to evaluate the radiological characteristics of supernumerary teeth (SDs) observed in non-syndromic patients three dimensions using cone beam computed tomography (CBCT).
METHODS: Overall 13,030 patients who applied to the Department of Oral and Maxillofacial Radiology of Marmara University Faculty of Dentistry between 2018-2023 and had CBCT images taken for various reasons were screened. SDs were detected and evaluated according to their number, location, morphology, orientation, inclination, and eruption status. The relationship between SD morphology and location and eruption status was evaluated. p valu
RESULTS: A total of 400 SDs were detected in 217 patients, 127 males (58.5%) and 90 females (41.5%), aged between 7 and 71 years. The majority of ST were single (57%), supplemental (71.8%), impacted (89.8%), vertical orientation (52.8%), normal inclination (38.8%) and located in the mandibular premolar region (29.4%). A significant relationship was found between morphology and location (p<0.001). However, no statistically significant relationship was found between morphology and eruption status (p=0.446).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Detailed and comprehensive evaluation of SDs with CBCT can be helpful and guiding for dentists in terms of treatment decisions and planning. Differences in age range, group size, ethnicity, radiological imaging methods, and SD classifications in studies on the characteristics of SDs may lead to variable results.