GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmanın amacı, ağız ve diş sağlığı programı öğrencilerinin hastane enfeksiyonu konusundaki bilgi ve tutumlarını değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırma 2023-2024 eğitim yılında Çukurova Üniversitesi Abdi Sütcü Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda yapılmış olup evreni 139 ağız ve diş sağlığı programı öğrencisidir. Öğrenciler içeriğinde hastane enfeksiyonları konusundaki bilgi ve tutumları ile ilgili sorular olan anket formuna davet edilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde Shapiro Wilk, Mann Whitney U ve Ki-kare testleri kullanılmıştır (p<0,05).
BULGULAR: Çalışmaya 99 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Öğrenciler 12 toplam puan üzerinden ortalama 8,10 ± 1,9 bilgi puanına sahiptir. Hastane enfeksiyonlarını önlemenin en etkili ve kolay yolu olarak %83,8’i el yıkamanın yeterli olduğu cevabını vermiştir. Öğrencilerin %69,7’si antibiyotik profilaksisi gerektiren durumlar hakkında yanlış cevap vermiştir. Tutumları değerlendirildiğinde ise alkollü el antiseptiklerinin kullanımıyla ilgili eksiklikler olduğu belirlenmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Ağız ve diş sağlığı programı öğrencilerinin hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde aktif rol oynayabilmeleri için bilgi düzeylerinin artırılması gerekmektedir.
INTRODUCTION: The aim of the study was to evaluate the knowledge and attitudes of oral and dental health program students about hospital infections.
METHODS: The study was conducted at Cukurova University Abdi Sutcu Vocational School of Health Services in the 2023-2024 academic year and the population was 139 oral and dental health program students. The students were invited to participate in a questionnaire with questions about their knowledge and attitudes towards hospital infections. Shapiro Wilk, Mann Whitney U and Chi-square tests were used (p<0.05).
RESULTS: 99 students voluntarily participated in the study. Students had an average knowledge score of 8.10 ± 1.9 out of 12 total points. As the most effective and easy way to prevent nosocomial infections, 83.8% of the students answered that hand washing was sufficient. 69.7% of the students gave incorrect answers about the conditions requiring antibiotic prophylaxis. When their attitudes were evaluated, it was determined that there were deficiencies in the use of alcoholic hand antiseptics.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It is necessary to increase the level of knowledge of oral and dental health program students in order to play an active role in the prevention of hospital infections.