ISSN 1307-8593 | E-ISSN 2458-9586
Maksillofasiyal bölgenin KIBT görüntülerinde tespit edilen rastlantısal bulgular [Yeditepe J Dent]
Yeditepe J Dent. 2022; 18(1): 9-14 | DOI: 10.5505/yeditepe.2022.47704

Maksillofasiyal bölgenin KIBT görüntülerinde tespit edilen rastlantısal bulgular

Derya İçöz, Faruk Akgünlü
Selçuk Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Bölümü, Konya

GİRİŞ ve AMAÇ: Son yıllarda konik ışınlı bilgisayarlı tomografi diş hekimliğinin çeşitli uygulama alanlarında teşhis ve tedavi planlaması amaçlı geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Bu çalışmanın amacı maksillofasiyal bölgenin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntülerinde tespit edilen rastlantısal bulguların görülme oranlarını, tiplerini ve konumlarını belirlemekti.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma için yaşları 11 ile 78 arasında değişen 262 bireye ait konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntüsü arşivden retrospektif olarak seçilerek değerlendirildi. Görüntülerin elde edilme nedenleri gömülü dişler, implant, kemik patolojileri, travma, post-operatif değerlendirme gibi sebepler olarak belirlendi. Bireylere ait demografik veriler, tomografi alınma sebebi ve tespit edilen rastlantısal bulgular kategorize edilerek kaydedildi. Diş çürüğü, eksik dişler, periodontal kemik kaybı ve erüpsiyon bozuklukları gibi bulgular rastlantısal bulgu olarak kaydedilmedi. Elde edilen veriler tanımlayıcı istatistikler ile analiz edildi.
BULGULAR: Çalışma popülasyonunun %94,3’ünde en az bir rastlantısal bulgu tespit edildi. Bulguların en yüksek oranla görüldüğü bölgeler sırasıyla maksiller sinüs bölgesi (%30,72), nazal bölge (%29,64), dental bulgular (19,52), yumuşak doku kalsifikasyonları/ossifikasyonlar (%8,55), temporomandibuler eklem bulguları (%6,87) ve alveoler kemik bulguları (%4,22) olarak belirlendi. En sık görülen rastlantısal bulgular ise mukozal kalınlaşma, konka hipertrofisi, konka bülloza, apikal lezyon, septum deviasyonu ve diğerleri idi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Maksillofasiyal bölgenin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntülerinde rastlantısal bulguların görülme oranı oldukça yüksektir. Bu nedenle hekimlerin yalnızca ilgilenilen bölge alanı değil, olası rastlantısal bulgular açısından bütün görüntü hacminin dikkatle değerlendirilmesi önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, maksillofasiyal; rastlantısal bulgu.

Incidental findings on CBCT images of maxillofacial region

Derya İçöz, Faruk Akgünlü
Department Of Maxillofacial Radiology, Selcuk University, Konya, Turkey

INTRODUCTION: In recent years, cone beam computed tomography has found a wide usage area in dentistry for diagnosis and treatment planning. The aim of this study was to determine the prevalence, types and locations of incidental findings detected in cone beam computed tomography images of the maxillofacial region.
METHODS: For the study, cone beam computed tomography images of 262 individuals aged between 11 and 78 years were selected retrospectively from the archive and evaluated. The reasons for obtaining the images were determined as impacted teeth, implants, bone pathologies, trauma, and post-operative evaluation. The demographic data of the individuals, the reason for the tomography scan and the detected incidental findings were categorized and recorded. Findings such as tooth decay, missing teeth, periodontal bone loss and eruption disorders were not recorded as incidental findings. The data obtained were analyzed with descriptive statistics.
RESULTS: At least one incidental finding was detected in 94.3% of the study population. The regions with the highest rate of findings are the maxillary sinus region (30.72%), nasal region (29.64%), dental findings (19.52), soft tissue calcifications / ossifications (8.55%), temporomandibular joint findings ( 6.87%) and alveolar bone findings (4.22%). The most common incidental findings were mucosal thickening, concha hypertrophy, concha bullosa, apical lesion, septum deviation, and others.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The prevalence of incidental findings in the cone beam computed tomography images of the maxillofacial region is quite high. Therefore, it is important for clinicians evaluating carefully not only the area of interest, but also the entire image volume in terms of possible incidental findings.

Keywords: Cone beam computed tomography, incidental finding: maxillofacial.

Sorumlu Yazar: Derya İçöz, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Kopyalandı!
ATIF KOPYALA
LookUs & Online Makale