ISSN 1307-8593 | E-ISSN 2458-9586
Temporomandibular eklem (TME) hastalıklarında kan ve kan ürünlerinin kullanımı: Sistematik derleme [Yeditepe J Dent]
Yeditepe J Dent. 2019; 15(1): 97-102 | DOI: 10.5505/yeditepe.2019.82905

Temporomandibular eklem (TME) hastalıklarında kan ve kan ürünlerinin kullanımı: Sistematik derleme

Muazzez Süzen, Gökhan Gürler, Çağrı Delilbaşı
İstanbul Medipol Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş Ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı

Temporomandibular eklem (TME) hastalıkları; ekstrakapsüler ve intrakapsüler orijinli olarak sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırma içinde, myofasiyal ağrı, iç düzensizlikler, dejeneratif hastalıklar ve neoplaziler dahil edilebilir. Bu hastalıkların etiyolojisinde travma, enfeksiyon, osteoartrit, immünolojik ve metabolik hastalıklar ile patolojik oluşumlar rol oynamaktadır. TME hastalıklarının tedavisinde konservatif yöntemler daha sıklıkla uygulanmakta olup cerrahi tedavi daha az tercih edilmektedir. Son yıllarda rejeneratif tedavide hastadan elde edilen kan ve kan ürünlerinin kullanımı yaygınlaşmakta, hem yumuşak doku hem kemik iyileşmesinde olumlu sonuçlar bildirilmektedir. Bu sistematik derlemede; TME hastalıklarının tedavisinde kan ve kan ürünlerinin etkinliğine yönelik yapılan araştırmaların analizi amaçlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Temporomandibular eklem, osteoartrit, sublüksasyon, kan ürünü, PRF, artrosentez

Use of blood and blood products in the management of temporomandibular joint (TMJ) disorders: A systematic review

Muazzez Süzen, Gökhan Gürler, Çağrı Delilbaşı
İstanbul Medipol University School Of Dentistry Department Of Oral And Maxillofacial Surgery

Temporomandibular joint (TMJ) disorders are classified as extracapsular and intrcapsular originated. In this classification, myofascial pain, internal derangement, degenerative joint diseases, and neoplasias can be included. In the etiology of these disorders, trauma, infection, osteoarthritis, immunologic and metabolic diseases as well as pathological entities play role. In the management of TMJ disorders, conservative methods are commonly performed whereas surgical treatment is less preferred. In recent years, the use of patient’s blood and blood products are commonly used in regenerative therapy, and positive results are reported in the healing of both soft and hard tissues. In this systematic review, we aim to analyze the studies evaluating the effects of blood and blood products in the treatment of TMJ disorders.

Keywords: Temporomandibular joint, osteoarthritis, subluxation, blood product, PRP, arthrocenthesis

Muazzez Süzen, Gökhan Gürler, Çağrı Delilbaşı. Use of blood and blood products in the management of temporomandibular joint (TMJ) disorders: A systematic review. Yeditepe J Dent. 2019; 15(1): 97-102

Sorumlu Yazar: Gökhan Gürler, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale