ISSN 1307-8593 | E-ISSN 2458-9586
Markası bilinmeyen dental implantların protetik rehabilitasyonu: Olgu sunumu [Yeditepe J Dent]
Yeditepe J Dent. 2020; 16(1): 95-100 | DOI: 10.5505/yeditepe.2020.43925

Markası bilinmeyen dental implantların protetik rehabilitasyonu: Olgu sunumu

Betül Hamitoğlu, Zeynep Özkurt Kayahan
Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı, İstanbul

Günümüzde dental implantların kısmi ya da total diş eksikliği bulunan vakalarda sabit protetik restorasyonlar ile rehabilitasyonu, protezin stabilizasyonunu ve fonksiyonunu artırmak, hastanın rahatsızlığını azaltmak ve dolayısıyla hasta memnuniyetini ve yaşam kalitesini arttırmak amacıyla başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Bu olgu sunumunda Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’na, implant destekli köprü protezlerinin devamlı düşmesi şikayeti ile başvuran bir hastanın protetik tedavisi anlatılmaktadır. Hastanın ağız içi muayenesi ve radyografik incelemesi tamamlandıktan sonra, alt ve üst çenede var olan köprü protezlerinin yenilenmesine karar verilmiştir. Hastadan alınan bilgiler, eski tedavilerini gerçekleştiren diş hekimi ile yapılan görüşmeler, ağız içi fotoğraflar ve radyografideki implant görüntüleri ile birlikte implantların hangi markaya ait olduğu arayışına girilmiş, ancak bir sonuç elde edilememiştir. Bu nedenle hastaya farklı tedavi seçenekleri sunulmuş, bunların avantaj ve dezavantajları anlatılmıştır. Sonuç olarak markası bilinmeyen implant abutmentlarının değiştirilme şansı olmadığından, var olan abutmentların ağız içerisinde revize edilerek kullanımının devamına, abutmentların ağız içerisinde prepare edilerek üzerlerinden ölçü alınmasına ve devamında sabit metal destekli porselen köprülerin yapılmasına karar verilmiştir. Konvansiyonel yöntemle tamamlanan restorasyonlar abutmentlar üzerine simante edilmiş, hastanın estetik, fonksiyon ve memnuniyet beklentileri karşılanmıştır. Hastanın 8 aylık takibinde herhangi bir komplikasyona rastlanmamıştır.
Anahtar kelimeler: Kuron, sabit protez, markası bilinmeyen implantlar.

Anahtar Kelimeler: Kuron, sabit protez, markası bilinmeyen implantlar.

Prosthetic rehabilition of unknown dental implants: A case report

Betül Hamitoğlu, Zeynep Özkurt Kayahan
Department of Prosthodontics, Yeditepe University, Faculty of Dentistry, Istanbul, Turkey

Nowadays, rehabilitation of dental implants with fixed prosthetic restorations in cases with partial or total tooth deficiency has been successfully used to increase the stabilization and function of the prosthesis, reduce patient discomfort and thus improve patient satisfaction and quality of life. In this case, the prosthetic rehabilitation of a patient, attended to Yeditepe University Faculty of Dentistry Department of Prosthodontics, with complaints of implant-retained crown looseness, was reported. After oral and radiographic examinations were completed, it was decided to renew the existing bridges both in the lower and upper jaws. The information obtained from the patient, interviews with the dentist performed the previous treatments, intraoral photographs and radiographic images of the implants were searched for which brand the implants belong to, but no results were obtained. Therefore, different treatment options were offered to the patient and their advantages and disadvantages were explained. Since there was no chance of changing the implant abutments of unknown brand, it was decided to reuse the existing abutments by revising and preparing them in the mouth, taking impressions and constructing new porcelain-fused to metal crowns. The restorations were completed by conventional methods, cemented on the abutments and aesthetic, function and satisfaction of the patient were met. No complications were observed during the 8-month follow-up.
Key words: Crown, fixed prosthesis, unknown dental implants.

Keywords: Crown, fixed prosthesis, unknown dental implants.

Betül Hamitoğlu, Zeynep Özkurt Kayahan. Prosthetic rehabilition of unknown dental implants: A case report. Yeditepe J Dent. 2020; 16(1): 95-100

Sorumlu Yazar: Betül Hamitoğlu, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale