ISSN 1307-8593 | E-ISSN 2458-9586
Çocuk diş hekimliğinde restoratif materyaller ve cam karbomerin yeri [Yeditepe J Dent]
Yeditepe J Dent. 2019; 15(3): 359-365 | DOI: 10.5505/yeditepe.2019.19483

Çocuk diş hekimliğinde restoratif materyaller ve cam karbomerin yeri

Zeliha Ercan Bekmezoğlu, Özge Erken Güngör, Hüseyin Karayılmaz
Akdeniz Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Pedodonti A.D., Antalya

Çocuk diş hekimliğinde geçmişten günümüze koruyucu ve restoratif amaçlı çok çeşitli materyaller kullanılmaktadır. Bu materyaller arasında amalgamlar, kompomerler, kompozitler, cam iyonomer simanlar, giomerler ve cam karbomer bulunmaktadır. Cam karbomer materyali, cam partiküllerine nano boyutta hidroksiapatit ve florapatit tozu eklenerek elde edilen, sıvısı poliakrilik asit olan biyoaktif bir materyaldir. Cam karbomerlerin neme karşı olan toleransı çocuk diş hekimliğinde bu materyalin sıklıkla tercih edilmesini sağlar. Özellikle izolasyon sağlamada zorlanılan çocuk hastalarda kullanımı oldukça yararlıdır. Cam karbomer simanların flor salınımı ve yeniden yüklenebilme özellikleri bulunmaktadır. Cam karbomerin çürük önleme ve florapatit oluşturarak mineralizasyon sağlama gibi gelişmiş özelliklerinin yanısıra Bisfenol-A ve organik çözücüler gibi çocukların sağlığına zarar verme riski olan materyalleri içermez. Çocuk diş hekimliğinde cam karbomerler pit ve fissür örtücü olarak, restoratif materyal olarak özellikle atravmatik restoratif teknikte (ART), ortodontik bant ve paslanmaz çelik kron simantasyonunda kullanılmaktadır. Derlemenin amacı son yıllarda üretilen, yeni bir materyal olan cam karbomerler simanların özellikleri ve çocuk diş hekimliğinde kullanımı ile ilgili bilgi vermektir.

Anahtar Kelimeler: Çocuk diş hekimliği, cam karbomer, cam iyonomer

Restorative materials in pediatric dentistry and the place of glass carbomer

Zeliha Ercan Bekmezoğlu, Özge Erken Güngör, Hüseyin Karayılmaz
Akdeniz University, Faculty Of Dentistry, Pedodontics Department, Antalya

A wide variety of materials are used for the purpose of preventive and restorative treatment in pediatric dentistry. Among these materials, are amalgams, compomers, composites, glass ionomer cements, giomers and glass carbomer. The glass carbomer material is a bioactive material made of liquid polyacrylic acid, obtained by adding hydroxyapatite and florapatite dust to nano-sized glass particles. The tolerance of glass carbomers to moisture is often preferred in pediatric dentistry. It is particularly useful for children who are struggling to maintain isolation. Glass carbomer cements have fluoride release and reloadability properties. Glass carbomer does not contain materials that are dangerous to children's health such as Bisphenol-A and organic solvents as well as advanced features such as anti-caries and mineralization by forming fluorapatite. In pediatric dentistry, glass carbomers are used as pit and fissure coverers, as restorative materials, especially in atraumatic restorative technique (ART), orthodontic band and stainless steel crown cementation The aim of the review is to give information about the properties of glass carbomer cement, a new material produced in recent years, and its use in pediatric dentistry.

Keywords: Pediatric dentistry, glass carbomer, glass ionomer.

Zeliha Ercan Bekmezoğlu, Özge Erken Güngör, Hüseyin Karayılmaz. Restorative materials in pediatric dentistry and the place of glass carbomer. Yeditepe J Dent. 2019; 15(3): 359-365

Sorumlu Yazar: Zeliha Ercan Bekmezoğlu, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale