ISSN 1307-8593 | E-ISSN 2458-9586
Erişkin Hastada Ön Açık Kapanışın Zygomatik Ankraj ile Tedavisi: Bir olgu sunumu [Yeditepe J Dent]
Yeditepe J Dent. 2019; 15(3): 378-382 | DOI: 10.5505/yeditepe.2019.14622

Erişkin Hastada Ön Açık Kapanışın Zygomatik Ankraj ile Tedavisi: Bir olgu sunumu

Defne Çaldemir Yanık1, Pınar Ünlü Kutay2, Sönmez FIRATLI2
1Serbest Ortodontist
2İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı

Bu olgu bildirisinde zigomatik bölgeye yerleştirilen miniplaklar aracılığıyla maksiller posterior dişlerin intrüzyonu ile tedavi edilmiş dişsel sınıf II ve anterior ön açık kapanışın tedavisi sunulmuştur. Esas şikayeti ön açık kapanış olan 17 yaşındaki kadın hasta konveks profile, belirgin olmayan çene ucuna, önde konumlanmış dudaklara ve düz bir gülümseme hattına sahipti. Ağız içi incelemede 3 mm ön açık kapanışla birlikte sınıf II molar ve kanin ilişkisi, premolar bölgesinde dişsel çapraz kapanış mevcuttu. Sefalometrik analiz değerlerinde high angle iskeletsel yapı, artmış maksiller posterior dentoalveolar yükseklik ve alt yüz yüksekliği, artmış üst ve alt kesici eksen eğimleri tespit edilmiştir. Tedavi planı maksiller posterior dişlerin akrilik splint tip aparey üzerinden zigomatik bölgeye yerleştirilen miniplaklar aracılığıyla intrüze edilmesi ve ardından sabit ortodontik mekaniklerle tedavi edilmesi olarak belirlenmiştir. Tedavi ile elde edilen molar intrüzyonu sonunda mandibulanın saat yönünün tersi yönünde oto rotasyonu ile alt yüz yüksekliği ve dentoalveolar kompleksin dik yön boyutlarında azalma, konveks profil ve önde konumlanmış dudak görünümünde iyileşme, ön açık kapanışın düzeltilmesi ile birlikte sınıf I molar ve kanin ilişkisi sağlanmıştır. Ön açık kapanış tedavisinde iskeletsel ankraj ünitesi olan zigoma miniplaklarının uygulanması, kullanışlı ve etkili bir yöntemdir.

Anahtar Kelimeler: Molar intruzyonu, ön açık kapanış, zigomatik miniplak ankrajı

Anterior Open Bite Treatment with Zygomatic Anchorage in Adult Patient: A case report

Defne Çaldemir Yanık1, Pınar Ünlü Kutay2, Sönmez FIRATLI2
1Private Practice, Istanbul
2Istanbul University, Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics, Istanbul

This case report presents a dental class II malocclusion with anterior open-bite patient treated by zygomatic miniplates through the intrusion of maxillary posterior teeth. A 17-year-old female patient, whose chief complaint was anterior open bite, had a convex profile, retrusive chin, protrusive lips, flat smile arch. Intraoral examination showed Class II molar and canine relationship with 3 mm anterior openbite and dental crossbite in premolar region. Cephalometric tracings revealed a high angle vertical relationship, increased maxillary posterior dentoalveolar height, increased lower facial height, proclined upper and lower incisors. The treatment plan was intrusion of maxillary posterior teeth with acrylic splint type appliance by using zygomatic anchorage and fixed orthodontic mechanics. At the end of the treatment, due to molar intrusion and upward and forward rotation of mandible; anterior lower facial height and vertical dimensions of dentoalveolar complex were decreased, convex profile and protrusive lips was improved, anterior openbite was corrected, Class I molar and canine relationship were achieved. Anterior open-bite treatment by using zygomatic miniplates, which provide skeletal anchorage to intrude the maxillary posterior teeth, is a versatile and an effective method.

Keywords: Anterior open bite, molar intrusion, zygomatic miniplate anchorage

Defne Çaldemir Yanık, Pınar Ünlü Kutay, Sönmez FIRATLI. Anterior Open Bite Treatment with Zygomatic Anchorage in Adult Patient: A case report. Yeditepe J Dent. 2019; 15(3): 378-382

Sorumlu Yazar: Pınar Ünlü Kutay, Türkiye
Makale Dili: İngilizce
LookUs & Online Makale